Pécsi Tudományegyetem

Magyar Nyelv- és Irodalomtudományi Intézet
Nyelvtudományi Tanszék

 

 

Információk a helyesírás kurzusról

Nyomtatóbarát változatPDF változat

Az első szemeszterre ajánlott minden BTK-s és TTK-s tanár szakosnak a Helyesírás című tárgy teljesítése.

Technikailag ez úgy történik, hogy az ETR-ben a kurzusfelvétel csak az egyik meghirdetett szemináriumra lehetséges (AISN010101 Helyesírás), a többi kurzust „lezártuk”. A teljes évfolyam erre az egy szemináriumra fog jelentkezni, és a végleges csoportokba beosztást egy tudásszint-felmérés után, központilag hajtjuk végre. 

A tudásszint felmérése teszttel történik.

·      Ennek ideje: 2015. szept. 4. 12:00 – szept. 15. 12:00.

·     Helye: online, a Coospace-ben (https://coospace.tr.pte.hu/), a kurzus színterén (Helyesírás, egész évfolyam). Bejelentkezés: az ETR-hez kapott felhasználói névvel (EHA-kóddal) és jelszóval.

·      A teszt kitöltésére használható idő: 10 perc.  A tesztet kétszer lehet kitölteni, a jobb eredményt vesszük figyelembe. A kitöltés után az értékelés és a jó válaszok megtekinthetők.

Kérjük, hogy a rendelkezésre álló időben mindenki töltse ki a szintfelmérő tesztet! Az ETR-es kurzusfelvétel után 24 órával találja meg mindenki a kurzus színterét a Coospace-ben (24 óránként frissülnek ott az adatok).

A csoportokba beosztás a teszteredmények alapján szept. 21-ig megtörténik.

A szemeszter áttekintő tematikája:

  • szept. 8. 8:00-9:30, Vargha Damján konferenciaterem: bemutatkoznak az oktatók, ismertetjük a tárgy tematikáját és a teljesítés feltételeit
  • szept. 15. 8-9:30, E323, számítógépes labor: lehetőséget biztosítunk a szintfelmérő teszt kitöltésére, illetve megválaszoljuk a felmerült kérdéseket. A terem 40 fős, a Coospace-ben előre gépidőt kell foglalni a megadott „turnusok” egyikére!
  • szept. 22 – dec. 1. 8-9:30: szept. 21-től mindenki az ETR-ben megtekintheti, hogy melyik terembe, melyik oktatóhoz osztották be. A félév során a beosztásnak megfelelően kell órára járnia. A dec. 1-i órára igyekszünk megint „évfolyam-előadást” szervezni, hogy bemutassuk az éppen most, a félév során megjelenő új helyesírást (12. kiadás)
  • dec. 8., dec. 15., dec. 22. 8-10: az óra időpontjában három alkalommal biztosítunk vizsgalehetőséget (teszt) az aláírás megszerzéséért

 

A kurzuson jelenléti ívet vezetünk, mindenki megjelenésére számítunk! Kérjük, hogy a termek helyét mindenki időben derítse ki (pl. lehet érdeklődni a portákon)!

Tájékoztatjuk továbbá a hallgatókat, hogy a két kar, BTK és TTK biztosította a Helyesírás-sávot az elsőéves hallgatóknak. Kötelesek vagyunk ebben a sávban tartani az órát, és (elvileg) senki, aki az osztatlan első évfolyamnak hirdet kurzust ezen a két karon, nem hirdethet órát ebben a sávban. Mindkét dékán aláírta az erről szóló "egyezményt". Ezért nem lesz más időpontban ilyen kurzus. A dékáni állásfoglalások a tanszékünk (Nyelvtudományi Tanszék, D-épület, 2. emelet) titkárságán megtekinthetők, valószínűleg lemásolhatók, ha szükség van rájuk az ütköző órán.

 

Másodéves hallgatóknak:

A másodévesek számára nincs védett sáv. Erre az esetre a következőkben maradtunk a kollégáimmal, akik részt vesznek a Helyesírás oktatásában:

- az érintett másodéves hallgató vegye fel a kurzust
- töltse ki a tesztet
- jelezze egy erre a célra létrehozott Coospace-fórumban, hogy milyen kurzussal (kód, cím, oktató) ütközik az óra (bejelentési határidő: a teszt határideje, azaz szept. 15. 12:00)
- utánajárunk és segítünk, hogy hogyan oldható meg a kurzusok teljesítése

Sok sikert kívánunk a félévi munkához: a kurzus oktatói: 

 

Dr. Fancsali Éva, egyetemi docens
Dr. Gúti Erika, egyetemi adjunktus
Dr. Kárpáti Eszter, egyetemi adjunktus
Dr. Székely Gábor, egyetemi docens

Dr. Viszket Anita, egyetemi adjunktus
Madarász Eszter, PhD-hallgató
Nemes Gyöngyi, PhD-hallgató
Porkoláb Ádám, PhD-hallgató


Pécs, 2015. aug. 3.

rovat: