Szuperkurzus 2017

Nyomtatóbarát változatPDF változat


A ReALIS Elméleti, Számítógépes és Kognitív Nyelvészeti Kutatócsoport  a Pécsi „Comprehensive Grammar Resources: Hungarian” Kutatócsoporttal karöltve a 2016. évi PTE BTK konferenciaszervezési pályázat támogatásával – amelynek ezúton mondunk köszönetet az anyagi alapok megteremtéséért –az alábbi programot hirdeti meg minden érdeklődő kolléga és hallgató számára:

IX. Nyelvtudományi szuperkurzus (négy kurzus 12 negyvenperces tanórával)

Pécsett 2017. január utolsó hetében, vasárnaptól (jan. 22-25.)

 

Az első nyolc szuperkurzusunk hagyományai alapján olyan nyelvtudományi programot kívánunk szervezni, amely sajátos módon egyesít egy konferenciát és egy tömbösített kurzusokból álló tanulmányi modult. Konferencia annyiban, hogy nyelvtudományi szakmánk négy kiváló képviselője ismerteti legfrissebb kutatásait a magyar nyelvközösség legkülönfélébb helyeiről érkező kollégák és különböző tanulmányi szinteken álló diákok előtt. Ebből oly módon lesznek kurzusok, hogy az országos rendezőbizottság tagjai saját egyetemeiken meghirdetetnek olyan órákat (bármelyik tanulmányi szinten), amelyeken fel lehet dolgozni a négy előadó anyagait, majd az azok által rendelkezésre bocsátott tesztek alapján leosztályozzák a hallgatóikat.

 

Előadások:

  • A1-4. Surányi Balázs (PPKE): Syntax/Szintaxis

  • B1-4. Schirm Anita (SzTE): Pragmatika. A kurzus anyagai elérhetők ezen a linken.

  • C1-4. Szabó Mária Helga (SignAll Technologies): Jelnyelv. A Jelnyelv kurzushoz tartozó anyagok linkjét a szuku.pte@gmail.com címen kérheti el.

  • D1-4. Hoffmann Ildikó, Bagi Anita, Farmasi Lilla, Szendi István (SzTE): Kognitív zavarok. A kurzus anyagai elérhetők ezen a linken.

 

A pécsi BA, MA és doktori hallgatók számára meghirdetünk 2017 tavaszi félévben olyan kurzusokat, amelyek teljesítése döntően a programon való aktív részvételen alapul majd. 

 

Képek a Szuperkurzusról.

 

 

Helyszínek:

CKH= Civil Közösségek Háza, Pécs, Szent István tér 17. (a Székesegyház alatti téren)

E539= E539-es terem a PTE BTK Campusán (Ifjúság útja 6.) 

 

 

Vasárnap (CKH)

Hétfő (E539)

Kedd (E539)

Szerda (E539)

9.00-11.00

D1

D4

C3

B4

11.30-13.30

D2

C1

A1

A3

ebéd

 

 

 

 

15.00-17.00

D3

B2

A2

A4

17.30-19.30

B1

C2

B3

C4

 

 

 

 

 

Esti program

 

fogadás (CKH)

 

 

 

A részvétel a hallgatók és a kollégák számára egyaránt ingyenes, de fontos a szervezőknek, hogy mindenki pontosan jelezze, hogy mikor lesz jelen ("SzuKu2017" tárgy-megnevezéssel várjuk az üzeneteket ezen a két címen: szuku.pte@gmail.com, alberti.gabor@pte.hu). AKérjük, a szállásfoglalásról ki-ki maga gondoskodjon a gazdag internetes kínálat alapján.

 


Szervezőbizottság:

Alberti Gábor (PTE)                                                   Balogh Kata (Düsseldorf)                  
Andor József (PTE)                                                    V. Gilbert Edit (PTE)
Farkas Judit (PTE)                                                      Tóth Bálint (PPKE hallgató)
Gécseg Zsuzsanna (SzTE)                                          Karácsonyi Krisztina (PTE hallgató)
Németh Boglárka (BBTE, Kolozsvár)                        Nagy Tamás (PTE hallgató)
Pintér Lilla (PPKE)                                                     Hoss Alexa (PTE doktorandusz)
Rákosi György (DE)                                                   Vadász Noémi (PPKE doktorandusz)
Szabó Veronika (PTE)                                                                      
Viszket Anita (PTE)                                                               

 

Az előadások a korábbi Szuperkurzusok sorába illeszkednének:

I. 1998, Pécs:  Laczkó Tibor (Debrecen), Kenesei István (Szeged/Budapest), Kálmán László (Budapest), Maleczki Márta (Szeged)

II. 1999, Pécs:  Bartos Huba (Budapest), Babarczy Anna (Edinburgh/Budapest), David Tugwell (Edinburgh)

III. 2000, Szeged:  Kálmán László (Budapest), Alberti Gábor (Pécs), Mark Newson (Budapest), Komlósy András (Budapest)

IV. 2001, Budapest:  Maleczki Márta (Szeged), Alberti Gábor (Pécs), Polgárdi Krisztina (Szeged),  Sz. Kiss Katalin (Budapest)

V. 2002, Pécs: Pelyvás Péter (Debrecen), Zsigri Gyula (Szeged), Rebrus Péter (Budapest), Bartos Huba (Budapest)

VI. 2005, Debrecen: Kenesei István (Szeged/Budapest), Tanya Reinhart és Szendrői Kriszta (Utrecht), Törkenczy Miklós (Budapest), Gyuris Bea (Budapest)

VII. 2007, Pécs:  É. Kiss Katalin (Budapest/PPKE), Nádasdy Ádám (Budapest), Gécseg Zsuzsanna (Szeged), Rákosi György (Debrecen)

VIII. 2014, Pécs: Paul Dekker (Amsterdam), Kata Balogh (Düsseldorf), Judit Gervain (Paris).

A fő cél: sajátos szakmai egységet létrehozni, pécsi színtéren, kivételesen magas tudásszerzési hatékonyság mellett (nem egy rövidke reprezentatív előadásra érkeznek a jeles tudósok, hanem azért, hogy egy álló héten át közvetítsék tudásukat!). A 2014. évi szuperkurzuson például ez oly módon valósult meg, hogy a félszáz tanórányi programot együtt hallgatta végig egy "Pázmányról" érkezett 15 fős csoport diákokból és tanárokból, de Budapestről, Szegedről és Debrecenből is érkeztek kollégák és diákok, valamint a határon túlról is. Az imént bemutatott előadói névsorra is büszkék lehetünk. Szegedi és debreceni társtanszékeink vezetői (Maleczki Márta, Laczkó Tibor) éppúgy voltak már előadók, mint a Szegedi Nyelvtudományi Doktori Iskola vezetője, aki egyben a MTA Nyelvtudományi Intézetének az igazgatója (Kenesei István). Tanya Reinhart és Paul Dekker nevét is kiemelném: a nyelvtudomány egy-egy irányzatában vezető szerepet betöltő külföldi kutatókról van szó. Sok olyan fiatal hazai kutatót is "bemutattunk" Pécsett, akik mára területük nemzetközi hírű szakemberei lettek (pl. Bartos Huba, Gyuris Bea, Rákosi György, Szendrői Kriszta, Gervain Judit). Végül Balogh Kata nevét említjük meg, aki lelkes szervezője és hallgatója volt egykoron a szuperkurzusoknak, 2014-ben pedig előadóként tért vissza a düsseldorfi egyetem oktatójaként, miután elnyerte a PhD-fokozatot Amsterdamban Jeroen Groenendijk, a formális szemantika vezéralakja témavezetettjeként.

A szuperkurzusok valamennyi részvevő számára ingyenesek, és általában az előadók sem szoktak pénzt elfogadni, csupán szállás- és útiköltségüket biztosítjuk. Sőt arra törekszünk, hogy pályázati forrásaink függvényében hozzájáruljunk a szegényebb sorsú, például határon túlról érkező hallgatók és kollégák költségeihez.

 

A fent leírtak kötetlen hangulatot, baráti légkört, pezsgő szakmai érdeklődést keltenek. A hallgatókban elkötelezett érdeklődés ébred a nyelvtudomány iránt, a kollégák pedig rácsodálkoznak Pécs szépségére, és gyakran sokkal rózsásabb képet visznek haza tanszékünk tudományos vitalitásáról is, mint amit a hétköznapokban fenn tudunk tartani – ez azonban erőt ad munkánk folytatásához.